воскресенье, 30 сентября 2012 г.

Портфоліо

НАЗВА ПРОЕКТУ

Із пісенних скарбів

НАЗВА НАВЧАЛЬНОЇ ТЕМИ

ІЗ ПІСЕННИХ СКАРБІВ

ОСНОВНИЙ ТА ДРУГОРЯДНІ НАВЧАЛЬНІ ПРЕДМЕТИ

  • Українська література 
  • Інформатика 

ВІК УЧНІВ, КЛАС

7 класс, 13-14 років

СТИСЛИЙ ОПИС ПРОЕКТУ

За допомогою цього проекту учні повинні ознайомитися із суспільно-побутовими народними піснями, коломийками, проаналізувати їхній зміст та художні особливості. Через художнє слово учні мають зрозуміти важливість пісенної спадщини наших предків, які намагалися яскраво відобразити звичаї та традиції українського народу в піснях.
Види роботи: 
- робота групах
- бесіди
- тести
- доповіді
- конкурси, вікторини, дослідження

ПЛАН

План навчального проекту
План впровадження проекту

НАВЧАЛЬНІ ЦІЛІ

Прищеплювати учням дбайливе ставлення до спадщини свого народу, залучати їх до суспільної діяльності. Після завершення проекту учні зможуть: 
  • аналізувати інформацію 
  • робити самостійні висновки 
  • застосовувати статистичні обчислення для обробки даних 
  • використовувати комп’ютерні технології для пошуку, обробки та наочного подання інформації 
  • проводити само- та взаємооцінку діяльності в проекті, набути навичок результативної роботи в команді. 

ОПИС ОЦІНЮВАННЯ

Використовуються запитання впродовж вивчення теми для з’ясування розуміння учнями Основних запитань, а також інших важливих питань з теми.
На початку проекту, для виявлення потреби учнів, заповнюється дошка запитань (На стіні класу вивішується великий аркуш паперу, на якому вчитель пропонує учням записувати будь-які запитання, що виникають у них на початку вивчення теми)
Оцінити вміння дітей оцінювати веб-ресурси.
Під час заповнення свого блогу, який ведуть учні впродовж вивчення теми, вони мають використовувати Форму оцінювання блогу, яка спрямовує їх у навчанні. Періодичний перегляд та читання їх записів та коментарів дозволяє оцінити розуміння учнів і, при необхідності, скеровувати їх навчання в потрібному напрямку.
Запросіть учнів використовувати план діяльності для того, щоб допомогти їм на етапах проведення мозкової атаки, планування, впровадження своїх планів.
На заключному етапі буде проведене міні-дослідження, написана письмова робота і підсумкова контрольна робота по виявленню знань, здобутих під час роботи над проектом. Використано Форму самооцінювання з балами також і для підсумкового оцінювання, організовано взаємооцінювання у групі враховуючи те, який саме вклад зробив кожен учень в роботу групи і наскільки його\її вклад був цінним. Оцінено учнів і під час підсумкового обговорення Ключового запитання

ДІЯЛЬНІСТЬ УЧНІВ ТА ВЧИТЕЛЯ

Перший етап
Учні знайомляться із пісенною спадщиною українського народу, роблять записи у зошитах або за бажанням у блог.
Вчитель дає учням список рекомендованої літератури. Знайомить з методом проектів.
Другий етап Всім класом заповнюють дошку запитань.
Учні знайомляться з учительською презентацією, щоб визначити сильні та слабкі сторони, на які потрібно звертати увагу під час реалізації проекту. Учням рекомендують сформувати цілі, які б максимально навантажували їх здібності та допомагали їм досягти успіху як у житті, так і на уроках.
За інтересами об’єднуються в групи.
Учням пропонуються зразки того, як можна розпочати працювати за проектом.
  • Історики – знаходять інформацію про передумови розвитку української народної творчості.
  • Літератори – Знаходять матеріал щодо теми і виконують його у вигляді презентації. Викладають у блозі.
  • Дослідники – Проводять дослідження «Світ мистецтва – справжній чи уявний?». Результати викладають у блозі. 
  • Веб-майстри – Завести блог, в якому створити сторінки для кожної групи. Скласти інструкцію та контрольний список для всіх, хто буде розміщувати матеріали у ньому. Консультувати учасників інших груп, якщо у тих виникають проблеми при роботі з блогом.
Третій етап
Кожна група обирає, як вони зможуть виконати поставлену задачу та як будуть презентувати результати.
Заповнюють форму «Дізнайтесь про обмеження».
Знайомляться з виступом вчителя про авторське право.
Знаходять інформацію в інтернеті для дослідження в залежності від поставлених задач для кожної групи. Оцінюють знайдені ресурси за запропонованими контрольними списками оцінювання. Опрацьовують її. Розміщують напрацювання у блозі.
На початку учні створюють щоденники для власної рефлексії.
Четвертий етап (планування діяльності та робота за планом)
Допомога учням у плануванні проекту. Вони створюють свої проектні плани з чистого листа і показують їх іншим групам, щоб отримати коментарі, щоб надати підтримку і внести свої пропозиції до розробки їх планів. Консультуються з вчителем.
Періодично під час роботи над проектом учні переглядають свої цілі та аналізують у своїх конспектах, наскільки успішно вони з ними справляються.
П’ятий етап (обробка результатів у групах, розміщення у блозі)
На завершальній стадії проекту групи учнів розміщують у блозі, напрацювання всіх груп і демонструють свої висновки. Оскільки це груповий проект, оцінюються навички співпраці спільно із знанням предмету. Щоб учні мали можливість направляти свою роботу, вони отримують критерії оцінки з описом рівнів якості, згідно з якими їм буде ставитися оцінка.
Робота над проектом завершується конкурсами та вікторинами з теми.
Фінальним етапом проекту є контрольна робота для оцінки знань учнів з даної теми.
У заключній частині проекту учні використовують критерії оцінки співпраці, щоб оцінити свою роботу в групі, і розмірковують про отриманні знання і навики. Вони також думають про розвиток навичок, необхідних у 21 столітті, таких як використання технологій, співпраця і творчість.

ВІДОМОСТІ ПРО АВТОРА

Литвин Наталія Іванівна
вчитель української мови та літератури
Спеціалізована економіко-правова школа І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземної мови Харківського гуманітарного університету "Народна українська академія"
м.Харків, Харківська область

litvin.natalia.3009@gmail.com

ВІДОМОСТІ ПРО ТРЕНІНГ

Дата - 24.09.2012-28.09.2012
Місце проведення - 
Спеціалізована економіко-правова школа І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземної мови Харківського гуманітарного університету "Народна українська академія"
Тренер - Коломієць Марина Олексіївна


Портфоліо (всі необхідні матеріали для виконання проекту)

Комментариев нет:

Отправить комментарий